Amazon Bitcoin ile Ödeme Kabul Edecek mi?

Bu yazıyı doviz.com için yazdım. Yazının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz: https://haber.doviz.com/finans-haberleri/amazon-bitcoin-odemelerini-kabul-edecek-mi/531458

Son zamanların en çok konuşulan dedikodularından biri, e-ticaret devi Amazon’un Bitcoin ile ödeme kabul etmeye başlaması. Hatta bu sıralar, her 2-3 ayda bir gündeme gelip fiyata yukarı yönlü tetikleme yaptıracak kadar da inandırıcı gelen bir olasılık yatırımcılar için. Tüm kripto ekosistemi adeta nefesini tutmuş, bu gelişmeyi bekliyor. Peki neden Amazon’un Bitcoin ile ödeme kabul etmesi bu kadar önemli?

İlk olarak Amazon, yakın zamanda milyarderler listesinde, Microsoft’un kurucusu Bill Gates’i geride bırakarak dünyanın en zengin insanı unvanını kazanan Jeff Bezos’un CEO’su olduğu, dünyanın en büyük e-ticaret devi. Dolayısıyla, attığı her adım ve aldığı her kararla tüm dünyayı etkileyen bir şirket artık Amazon. Bu nedenle, böyle bir şirketin gelirlerini Bitcoin’e emanet edecek kadar güvenmesi, oyunun tüm kurallarını değiştirip takipçi bütün e-ticaret devlerini de bu kararı almaya iterek, Bitcoin kullanımında inanılmaz bir trafik yaratabilir.

Bunun yanında Bitcoin’in, bütün insanlar tarafından günlük mal ve hizmet alımlarında kullanabildikleri, gerçek bir para birimi olarak ortaya çıkış amacı düşünüldüğünde, Amazon’dan daha fazla Bitcoin’i bu amaca yaklaştırabilecek bir aracı daha düşünülemez. Neredeyse aklınıza gelebilecek tüm ürünleri bulabileceğiniz geniş ürün yelpazesi ile, Amazon’un böyle bir karar alması, Bitcoin ile her türlü ürün alımını mümkün kılabilecek bir nokta. Bu nedenle böyle bir karar, paranın hükümet kontrolünde, merkeziyetçi bir varlık olduğu tabusunu kökten yıkıp Bitcoin’in toplumsal kabulüne ön ayak olabilir.

Ancak bu rüyanın gerçekleşebilmesi için çok sağlam engeller de yok değil. Öncelikle Amazon, operasyonlarını yürüttüğü hükümetlerle iyi geçinme kaygısı gütmek zorunda olan bir organizasyon. Bitcoin gibi, hükümet tabanlı para birimlerini tehdit eden bir olgunun, pek çok hükümet tarafından mutlulukla karşılanmadığı da bariz bir gerçek. Aldığı bu karar neticesinde, Amazon’un belli hükümet ambargolarını göze alması da çok kolay cesaret edebileceği bir durum gibi durmuyor.

Ayrıca, Bitcoin henüz pek çok devletin hakkındaki düzenlemeleri tamamlamadığı, özellikle vergi başta olmak üzere, Bitcoin’in pek çok yönü hakkında net bir karara varılamadığı için, Amazon’un kendini böyle bir belirsizlik havuzunun içerisine atması, çok da mantıklı bir yönetim kararı olmaz. Bitcoin ile ödeme almaya başladıktan sonra, bir ülke Bitcoin takas platformlarına lisans kısıtlamaları getirerek, kullanıcıların yerel para birimlerine para dönüştürmesinin önünü kesebilir veya yüksek vergi oranları uygulayarak, Amazon’un Bitcoin ile aldığı ödemelerden istediği kâr marjını yakalayamamasına sebep olabilir.

Bir diğer sebep de Bitcoin’in hala hızla büyümekte olan bir market olmasından ötürü, yüksek volatiliteye sahip olması. Bir günde aşağı veya yukarı yönlü 10% oranında hareketlenme gerçekleştirebilen bir para birimi, Amazon’un finansal yönetimi için masaya, çok fazla bilinmezlik getirebilir. Hatta büyük bir yatırımcı ekibi kurup anlık olarak kazanılan Bitcoin üzerinden alım satım yaptırsa bile, tahmin edilemezliklerle dolu bu piyasa, Amazon’a ciddi anlamda finansal zarar getirebilir.

Son olarak da Bitcoin, hızla artmakta olan trafiğini kaldırabilmek için, hala gelişmekte olan kod yapısında bazı değişikliklere ihtiyaç duyuyor. Çünkü şu anda, işlem kapasitesi ve blok boyutları gibi pek çok tartışılmakta olan konu, Bitcoin’in tamamen ücretsiz bir şekilde, saniyede yüz binlerce işlemi gerçekleştirmesine olanak vermiyor. Bitcoin ekosisteminde, büyük politik dramlara sebep olan bu konular aşılmadıkça da, Visa, Mastercard veya Paypal gibi alternatifleri tamamen yerinden edebilecek bir konuma sahip olamıyor.

Tüm bu sebeplerden dolayı, en azından kısa vadede, Amazon’un Bitcoin ile ödeme kabul etmesi çok mümkün görünmüyor. Ancak erkenden yatırım yapıp o günün gelmesini bekleyenler olursa, bu kişiler Amazon’un Bitcoin ile ödeme kabul ettiği gün, Bitcoin fiyatının tarihinde görmediği şekilde yükselebileceği ihtimalini de değerlendirmiş olurlar.

Leave a Reply