Tether Kripto Piyasasına Tehdit mi?

Bu yazıyı doviz.com için yazdım. Yazının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz: https://haber.doviz.com/kripto-paralar/tether-kripto-piyasasina-tehdit-mi/531905

Coinmarketcap.com’a göre kripto para piyasasının 20. en değerli para birimi olan Tether, bu sıralar kripto ekosisteminin en çok gündemde tuttuğu konulardan biri haline geldi.

Tether’e yakından bakacak olursak bu koin, piyasada dolaşan her bir Tether(USDT) adetinde doları, gerçek bir banka hesabında tutarak, dolarla eş değerde bir kripto paranın olmasını hedeflemektedir. Bu sayede kripto borsaları kendileriyle çalışacak banka bulma zorluğunu atlatıp bu kripto para birimlerini bünyesinde tutarak, piyasanın düştüğü sıralarda yatırımcıların parasını dolarda pozisyonlamasına olanak verebilmektedir. Ancak Tether’in kısa zamanda hızla büyüyerek $675 Milyon gibi büyük bir hacme ulaşmasıyla, kullanıcılar da gerçekten böyle bir paranın banka hesabında tutulup tutulmadığını merak etmeye başladı.

Başlıca Twitter’da @Bitfinexed isimli kullanıcı olmak üzere, pek çok kullanıcı bu paranın gerçekte var olmadığını ve kripto ekosisteminde bir balon yarattığı iddiasını ortaya attılar. İddialara göre, başlarda Tether, gerçekten bu amaçla ortaya çıkmış olsa dahi, daha sonra Bitfinex tarafından satın alınarak, bir manipülasyon koini haline getirildi. Özellikle büyük bir hack dolayısıyla milyonlarca dolar müşteri parası kaybeden Bitfinex’in, müşterilere doğrudan ödeme yapamadığı ve çıkarttıkları hediye çeki niteliğindeki kendi sanal para birimleri de istenen etkiyi yaratmadığı için Tether’i satın aldığı ve değişimin buradan sonra başladığı ihtimali üzerinde duruluyor. Bu vesileyle uydurma bir koin ile müşteri kayıplarını gidermiş gibi görünerek, yönetici ekibin Bitfinex’i kurtarmaya çalıştıkları iddiaların başında geliyor. Hatta son dönemlerde ki hızlı Bitcoin yükselişi de bazı kullanıcılar tarafından, Tether’le piyasanın şişirilmesine bağlanıyor.

Bitfinex tarafından konuyla ilgili olarak sadece, “sosyal medyada dönen iddialar doğru değildir ve bir algı operasyonudur” anlamında, genel geçer bir açıklama yapılarak daha sonra detaylı bir açıklama yapılacağı bildirildi. Ancak bu süreçte @Bitfinexed ve bazı diğer kullanıcılar, Tether hakkında şüpheleri destekleyecek dokümanları yayınlamaya devam ediyor ve sosyal medyadan da oldukça büyük destek görüyorlar. Şüphesiz ki böyle bir skandal, Bitfinex gibi Bitcoin işlem hacminin yüzde 9.30’unu tek başına üstlenmiş en büyük kripto para borsası için çok büyük bir çöküşe ve beraberinde de tüm kripto piyasasında büyük bir sarsıntıya sebep olacaktır. Bu yüzden konunun bir an önce niteliğe kavuşmasının gerekliliği aşikardır.  Eğer Tether tarafından gerçek bir banka hesabı teminat gösterilemez ve iddalar doğru çıkarsa Tether kullanımının bir an önce durdurulması gerekmektedir, aksi halde bu balon büyümeye devam edecektir ve bu skandal resmi olarak ortaya çıktığında, bu durum piyasanın uzun süre toparlanamayacak şekilde zarar görmesine sebep olacaktır.

One Comment Add yours

Leave a Reply