Blockchain Tabanlı İlk Oyun Cryptokitties

Bu yazıyı doviz.com için yazdım. Yazının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz: https://haber.doviz.com/kripto-paralar/blockchain-tabanli-ilk-oyun-cryptokitties/532188

Sanal bebeklerle başlayıp, bilgisayar oyunları ve mobil oyunlarla, oradan da Pokemon Go gibi arttırılmış gerçeklik gibi üst düzey teknolojileri de bünyesinde barındırarak gelişen, hayvan veya hayal ürünü karakterleri almak, beslemek, geliştirmek ve hatta bazen satmak üzerine kurulu pek çok oyun yapıldı. Ancak şimdi bahsedeceğimiz oyun, temel anlamda bu felsefeyi sürdürmesine rağmen, tamamen farklı bir teknolojiye dayanarak geliştirildi. Bu teknoloji de tabi ki hayatımızın her alanında yavaş yavaş yerini almaya başlayan Blockchain teknolojisi!

Blockchain teknolojisinin Bitcoin’le başlayıp pek çok farklı alanda yayılmaya başlaması tabi ki milyar dolarlık oyun endüstrisinin de dikkatini çekti. Ethereum alt yapısıyla geliştirilen Cryptokitties adlı oyun, tamamen size ait, kimsenin siz işlem yapmadan el koyamayacağı, değişiklik yapamayacağı veya yok edemeyeceği, yani kripto paraların temel prensibine dayalı olarak varlığınızın üzerinde sizden başka kimsenin söz sahibi olamayacağı %100 eşsiz bir dijital kedi oluşturmanızı, beslemenizi ve hatta isterseniz satmanızı sağlıyor.

Tüm ekonomisi Ethereum üzerinden geliştirilen bu oyunda mevcut kedi fiyatları, hiç de ucuz sayılmaz. Hatta dün bir kripto kedi açık arttırma ile 115 bin dolar yani oyunda geçerli para birimi olan Ethereum cinsinden 246 ETH’a alıcı buldu. Blockchain’in transparanlık ilkesinden de ödün vermeyen oyunda, tüm alım satımlar Ethereum blok zinciri üzerine kaydediliyor ve herkes tarafından görüntülenebiliyor. Hatta bahsettiğimiz alımın zincirde yer alan işlemini de bu adres üzerinden görüntüleyebilirsiniz: https://goo.gl/KasoA8

Cryptokitties muhtemelen blockchain üzerinde geliştirilen son oyun olmayacak. Gelecek günlerde daha nice yaratıcı oyunun bu teknoloji üzerinden geliştirileceği ve kullanıcılarla buluşuyor olacağını tahmin ediyoruz. Projeyi incelemek isterseniz cryptokitties.co veya Twitter hesapları @CryptoKitties’e göz atabilirsiniz.

Leave a Reply