Tether (USDT) Draması Büyüyor

Bu yazıyı doviz.com için yazdım. Yazının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz: https://haber.doviz.com/kripto-para-haberleri/tether-usdt-dramasi-buyuyor/533343

23 Kasım 2017 tarihli “Tether Kripto Piyasasına Tehdit mi?” başlıklı yazımın ardından, Tether’ler basılmaya ve piyasaya dahil edilmeye devam etti. Bu süreçte de herhangi bir bağımsız kuruluş tarafından denetlenmeyen Tether, bugün yaklaşık 2 Milyar dolarlık bir hacme ulaştı.

Bankada bulundurduğu milyar dolarların varlığına dair hiçbir kanıt göstermeden piyasaya dijital dolar sürmeye devam eden Tether hakkında bir skandal daha ortaya çıktı. Bloomberg’ün haberine göre, Amerikan hükümeti Tether’e mahkeme celbi göndererek haklarında inceleme başlattı. Haberin ardından hemen düşüşe geçen kripto para piyasası durumdan kötü etkilendi. Tether ile aynı yönetim kadrosuna sahip olduğu iddia edilen ve hacme göre en büyük Bitcoin borsası olma nıteliği taşıyan Bitfinex’de soruşturmanın kapsamına dahil edildi.

Bir iddiaya göre de mahkeme celbi şirketin eline 6 Aralık tarihinde ulaştı ve bu dönemden sonra da Tether basılarak piyasaya sürülmeye devam etti. Ancak ortada belirli bir sebep olmaksızın 2018 Ocak ayının başında ani bir düşüş ile alçalma trendine giren kripto para piyasasının, bu celple ilişkilendirilebileceği de söylentiler arasında. Celpten önceden haberi olan kişilerin, olayın fiyatlara olabilecek etkisini tahmin ederek haber henüz ana akım medyaya yansımadan mevcut kripto paralarını elden çıkartmaya başladığı ve düşüşün bu temele dayandığı iddia ediliyor.

Şirketin CFTS sözcüsü Erica Richardson konuyla alakalı yorum yapmayı reddettiğinden beri Tether ve Bitfinex cephesinden herhangi bir açıklama gelmedi. Ancak haberin, belirli bir süre için zaten düşmekte olan kripto para piyasasını önemli şekilde etkilemesi bekleniyor.

Kesin olan bir şey var ki hükümetin incelemelerinin ardından uzun süredir spekülasyon malzemesi olarak kullanılan Tether’in gerçekten bankada bu kadar parayı tutup tutmadığı ortaya çıkacak ve incelemenin sonucu kripto paraların hareketlerinde kısa vadeli de olsa önemli bir rol oynayacak.

Leave a Reply