Steem (STEEM) Nedir?

Steem (STEEM) Nedir?

Kendini sosyal bir blok zinciri olarak sınıflandıran Steem (STEEM), ilk olarak 24 Mart 2016 tarihinde üretildi. Sosyal içerik üreticilerini anında ödüllendirerek kullanıcılarını teşvik eden blok zinciri, üzerinde ilk geliştirilen sosyal medya platformunu Steemit adıyla aynı yıl hayata geçirdi. Toplamda 360,363,952 adet STEEM bulunmaktadır.

Steem (STEEM)’in Özellikleri Neler?

Steem blok zinciri kendini halka açık dağıtık bir veri tabanı olarak tanımlamaktadır. Bu blok zinciri içerisinde de tüm içerik paylaşımlarını ve oylamaları saklamaktadır. Aynı zamanda tüm ödül hesaplamaları ve ödemeleri de bu blok zinciri üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Steem blok zinciri kripto para üretimini madenciler yerine tanıklar adını verdiği sistem aracılığıyla gerçekleştirmektedir. Steem zincirinde her 3 saniyede bir yeni bir blok oluşturulmaktadır. 21 tanıktan oluşan sistem, bu sayede her 63 saniyede bir 21 blok oluşturmaktadır. Her yeni blok bulunuşunda ortaya çıkan kripto paraların %10’u tanıklara, geriye kalan %90 ise içerik geliştiricilerine, küratörlere ve Steem saklayıcı servisi Steem Power kullanıcılarına dağıtılmaktadır.

Steem kripto paralarını Steem Power içerisinde tutan kullanıcılarına düşük bir oranda faiz uygulayarak Steem adetlerini arttırmalarını sağlamaktadır. Steem Power içerisinden çekim yapılmak istendiğinde, bu cüzdan her hafta yalnızca toplam miktarın 1/13’ü oranında çekim yapılabilmesine izin vermektedir. Bu kısıtlama aynı zamanda cüzdan hacklenmesi durumunda toplam varlığın ancak 13’te birinin tek seferde hesaptan çıkartılmasına izin vererek, STEEM ekibi tarafından bir güvenlik önlemi olarak da sunulmaktadır.

Steem şu an aralarında Binance ve Bittrex gibi popüler borsalarında bulunduğu 30’dan fazla borsa ve pek çok farklı ülke para birimi ve kripto para paritesinde işlem görmektedir.

Kurucu ekibi ve açık kaynak kodu katılımcıları, reklam ve kullanıcı verilerinin satışından gelir sağlamak yerine, kullanıcı ödülleriyle kendi ekosistemini yaratma vizyonunu paylaşmaktadır.

Steem (STEEM) Ne Kadar?

2016 yılının başında 0.64 Dolar değerinden işlem görmeye başlayan Steem, 2018 yılı başında değerini 11,5 katına çıkartarak 7.31 Dolar düzeylerine kadar yükseldi. Şu an 0.16 Dolar seviyesinde işlem gören Steem, pazar payına göre 79. sırada yer almaktadır.

Bu yazıyı doviz.com için yazdım. Yazının orijinaline buradan ulaşabilirsiniz: https://www.doviz.com/kripto-paralar/steem

 

Leave a Reply