Dijital Altın Madenciliği

Başlıkta dijital altın madenciliği olarak bahsettiğim madencilik, ilgililerin tahmin etmiş olabileceği gibi aslında kripto para madenciliği için kullandığım bir metafor. Bu benzetmeyi yapmamın temel sebebi de, günümüzde her geçen gün daha çok yaygınlaşan dijital para birimlerinin ve altının benzer serüvenler yaşamalarıdır. Kalifornia’nın ünlü altın madenleri serüveni 24 Ocak 1848’de James W. Marshall’ın, Coloma, Kaliforniya’daki Sutter’s Mill’de altın bulması ile başladı. Keşif haberi 300.000 insanı ABD’nin ve etrafının çeşitli yerlerinden Kaliforniya’ya getirdi. Şimdi de tarih tekerrür ediyor. Ancak  bu sefer, insanlar altın değil, teknolojik gelişmeler sayesinde elleri daha temiz bir şekilde kripto para madenciliğine giriyorlar. Başta bitcoin olmak üzere, pek çok altcoin(bitcoin dışında kalan tüm kripto para birimleri) bugün mining(madencilik) adı verilen teknikle elde edilebiliyor. Son yıllarda, bazı insanlar tarafından altı boş ve desteksiz bir piyasa olarak nitelendirilse de, pek çok para birimi inadına değer arttırıyor ve en çok kazandıran yatırım araçları arasında yerini alıyor. Bu yılın başlarında, bitcoin değer bazında tarihi zirvesini görerek 1089,9999 Euro gibi bir değere ulaştı. Yazıyı yazmakta olduğum an itibariyle de, 1 bitcoin’in değeri 953,6950 Euro. Sonuç olarak şu unutulmamalıdır ki altına değer biçen de insandı ve hayatta her şey, insanın ona biçtiği kadar değerlidir. Kısaca insanlar kripto para birimlerine değer verdiği sürece de, bu paralar değerli kalacaktır ve hatta değerlerini arttıracaktır.

Asıl konumuza dönecek olursak, bu yazıyı yazmamın temel sebebi, sizlere kripto para birimlerinin geleceği veya potansiyel değerlemesi hakkında bilgi vermek değil. Şu kadar bitcoin alın, bakın ilerde değeri şu kadar olacak gibi bir öğüt verme gayem de yok. Amaç tamamen, şayet kripto paraya zaten güveniyor ve bu konuda nasıl yatırım yapacağınızı çok bilmiyorsanız, biraz olsun sizi yönlendirebilmek. Eğer, kripto mining nasıl yapılır, hangi teknikler kullanılır, yaklaşık ne kadar getirisi vardır gibi sorularınız varsa yazının devamını okumanızı tavsiye ederim.

Bilinen en yaygın mining metodu, bilgisayarınızın işlemci hızı bitcoin algoritmasını çözüp size bitcoin üretene kadar milyon yıl geçmesi gerektiği için, internetten hızına göre para verdiğiniz bir algoritma çözücü almak ve bunu bilgisayarınıza bağlayarak bitcoin üretmeye başlamaktır. Şu ana kadar bitcoin rezervlerinin yarısından çoğu bu metodla blockchain denilen büyük algoritma zincirleri içinden çıkartılmış ve insanların cüzdanında ticari işlemlerde kullanılmak üzere yerini almıştır bile. Teknik olarak kısıtlı bir rezervi olduğu için de kendisine bir değer biçilebilmektedir. Ancak ya tüm bitcoinler çıkartılır ve biterse ne olacak sorusu sizi endişelendirmesin. Çünkü kripto mining, dikotomi paradoksu gibi bir sisteme sahiptir. A kişisinin d noktasına gitmek için önce bu yolun yarısı olan d/2 noktasına gitmesi gerekmektedir, d/2 ye gitmek için de önce d/4 mesafesini katetmelidir. Bu paradoksa göre,  gidilmesi gereken mesafenin daima yarısı olacağına göre, sonsuz sayıda yarım ile, kişi teoride asla d noktasına ulaşamaz. Aynı mantıkla bitcoinde’de sona ulaşmak için daima kalan kısmın yarısı kadar bitcoin üretilmelidir. Ancak her bir yarım bir öncekinden daha zor elde edilen, daha çok işlemci gücü gerektiren bir süreçtir. Bu nedenle de kolay kolay bitmeyecektir. Nitekim bu metodla mining yapmanın en büyük dezavantajları, donanım nakliye bedeli, donanımın çok gürültülü çalışmasından dolayı evinizde kullanmaya çok uygun olmaması, donanım çalışırken çok ısındığı için onu soğutmak için kullanılması gereken soğutma malzemeleri gibi pek çok gideri olmasıdır. Üstelik mining süreci sürekli zorlaştığı için sürekli donanımın güncellenmesi gerekliliği de cabası. Ancak tüm bu işlerle uğraşmamak için bir çözüm de yok değil. Bu çözümün adı da Cloud Mining.

Cloud mining, tıpkı verilerinizi bulut sisteminde saklamını sağlayan icloud veya dropbox gibi, size bulut sistemiyle kendi tesislerindeki donanımı kiralayıp bunun karşılığında kazancınızdan belli bir pay talep eden tertemiz bir mining sistemidir. Bu işin öncülerinden olan ve en güvenilir cloud mining alt yapısı sağlayan şirketlerden biri de Genesis Mining. Bu şirket yaklaşık olarak 1TH/S hızında donanımı size 150 dolar ücretle satıyor ve hayat boyu kontrat taahhüt ediyor. Sistemin güzel yanı da şu ki tanımlamış olduğunuz bir cüzdana,  mining yaptığınız kripto parayı günlük olarak yatırıyor. Yalnızca alım kredi kartıyla yapılmışsa, ilk ay parayı hesabınızda biriktirip ay sonunda toplu olarak yatırıyor, ama ilk ödemeden sonra yine ödemeleri günlük olarak almaya devam ediyorsunuz. Bir diğer artısı da, satın aldığınız hash gücünü istediğiniz kripto para birimine istediğiniz oranda yatırarak birimler arası yatırım miktarınızı her an değiştirebiliyor olmanız. Yani bitcoin artık size yeterince kârlı gelmiyorsa, aynı kontratı litecoin veya dash gibi altcoin’leri çıkartmak için de kullanabilirsiniz. Bitcoin’in mevcut değerinde, şu an için 1 TH/S başına yaklaşık 0,00035 bitcoin, şirket komisyonu ve gönderim bedeli düştüğünde hesabınıza yatan miktar oluyor.Bu değer şu an euro bazında 33 cent gibi bir bedele eşit oluyor. Yani bir yıldan biraz fazla sürede paranızı çıkartıp sonra kontratınızdan kâr etmeye başlıyorsunuz. Hatta 20 TH/S gibi yüksek bedelli bir yatırımda, size günlük 7 euroya yakın sabit bir gelir sağlamış oluyor. Ev alıp kiraya vermekle aynı prensipte sayılabilir. Tabi bu yatırım yaptığınız para birimi, onun market değeri, mine edilen ve kalan toplam miktar gibi pek çok değişkene bağlı olarak azalıp artabiliyor. Burada bir yatırım tavsiyesi verecek yetkinlikte olduğumu düşünmediğim için size sadece sistemi anlatıp hangi para birimine ne kadar yatırım yapmanız gerektiği kararını tamamen kendi araştırmanıza ve bilginize bağlı karara bırakıyorum. Sistemin avantajlarından biri de çok gelişmiş Afiiliate alt yapısı. Bu alt yapı sayesinde sisteme teşvik ettiğiniz arkadaşlarınızın %3 gibi bir indirimden faydalanmasını sağlayarak siz de bu alımın %2,5 kadarını kazanabiliyorsunuz. Üstelik ne kadar alıma aracı olursanız payınız da o kadar artıyor. Not olarak düşeyim, sistemi Türkçe dil desteği ile de kullanmanız mümkün.

Eğer cloud mining methoduyla yatırım yapmak istiyor ve bu hususta Genesis Mining kullanma taraftarıysanız, size %3 indirim sağlayacak olan indirim kodunu da şöyle uzatayım: CUI4Of

Umarım bu alanda yatırım yapmayı düşünen insanlara biraz olsun fayda sağlayabilmişimdir. Başka yazılarda görüşmek dileğiyle, takipte kalın.

gm-affiliate_banners-first_release-600x90-01

Leave a Reply