Bitcoin Hakkında Genel Düşünceler

Kripto paraların öncü süvarisi Bitcoin’in geçen yıl bu zamanlar $562 düzeyinde olan değeri, şu an itibariyle $4322 civarlarında geziyor. Dün itibariyle aktifleşen Seg-Wit’in getireceği ekstra teknoloji ve kullanıcı deneyimi katkısı ile de, daha çok artacağını istatistiksel olarak öngörmek çok zor değil.

Bu yıl mevcut tüm yatırım araçlarından fazla kazandırması bir yana, sunduğu yenilikler, üzerine kurulu olduğu blockchain teknolojisinin yarattığı sayısız katmadeğer ve arkasında ona derinden inanan bir topluluk oluşturması, Bitcoin’i bu kadar değerli kılan sadece bir kaç etmen. Halbuki, piyasa değeri $70 Milyar olan Bitcoin’in, ana akım kullanımına ulaşmasıyla, hacminin trilyon dolarlara ulaşması işten bile değil. Bu sebeple, Bitcoin insanlara düzenli olarak para kazandırmaya başladıktan hemen sonra, bu piyasaya balon demeye başlayan insanlar, aradan geçen 8 yılda hiç ders almayıp hala kazandırmaya devam ederken, hatta hatırı sayılır adette insanı da milyoner, milyarder yaptıktan sonra bile balon demeye devam ediyorlar. Bu ithamların altında yatan düşünceler, geleneksel yatırımcılık kurallarıyla, zihnine belli duvarlar örmüş insanların, kripto volatilitesini algılayamamalarından ve bir şey bu kadar hızlı artıyorsa kesin balondur varsayımından geliyor. Ancak ya bu piyasa gerçekten bu artışı hak edecek alt yapıya sahipse, hatta çok daha fazla büyümeyi, piyasayı balon haline getirmeden kaldırabilecek kadar sağlamsa, diye durup düşünüldüğü zaman, sayısız gelişimin ve gerçek potansiyelin kapıları aralanıyor. Bu yüzden Bitcoin ve tümü olmamakla birlikte, farklı alt yapılara sahip pek çok kripto para birimine, bunların altı boş, bunlardan bir şey olmaz diye genel bir yorum yapıp geçmek yerine, haklarında biraz okuyup, okudukça ardında öğrenilmesi gereken ne kadar çok şey olduğuna şaşıracağımız bir konsept olarak yaklaşmak gerekiyor.

Kimi için Bitcoin, altın gibi bir değer depolama aracı, kimi tarafından da günlük hayatlarında kahve alırken, otobüse binerken, hatta ev kiralarını öderken kullanabilecekleri dijital bir para birimi olmaya uygun görülüyor. Hangi görüşün ağır basıp bitcoin’in nasıl bir geleceğe sahip olacağını ön görmek zor olsa da, kripto paralara olan farkındalık arttıkça, piyasanın yüzü olan Bitcoin’in değerinin de artacağı şu an için çok belli.

İlerleyen zamanlarda ilgilenenler için Bitcoin’in içerisinde olduğu politik drama, altkoinler, soft fork, hard fork, ico gibi endüstri konseptlerini ele alan yazılar yazacağım. Ancak bu aşamada şunu söylemek isterim ki, her geçen gün Bitcoin’in adını daha çok duyacak, biraz araştırmayla Ethereum, Litecoin, Ripple gibi farklı farklı değer önermeleriyle öne çıkan kripto paralarla tanışacak ve bunları yatırım portföyümüzün vazgeçilmez bir parçası haline getireceğiz. Ya da dedelerimizin neden zamanında filan yerden arsa almadığıyla ilgili şikayet ederken, kendimizi torunlarımızın bize neden bu piyasaya zamanında girip yer almadığımıza dair yakınmalarını dinlerken bulacağız.

Ne olursa olsun seçim sizin. Ben bu yazıyı yalnızca, küçük de olsa Bitcoin ekosistemine bir katkı sağlamış olayım ve “Bitcoin mi, o da ne? Hiç duymadım.” diyeceklerin elinden bahanelerini alma şansı bulayım diye yazıyorum. O yüzden kimine iyi kazançlar, kimine de iyi seyirler diyerek yazımı noktalıyorum.

*Bu yazıda yer alan tüm düşünceler şahsi fikrimdir ve kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

Leave a Reply