Stellar Lumen (XLM) Nedir?

Stellar Lumen (XLM) Nedir?

Stellar ağının ana kripto para birimi olan Lumen (XLM), 2014 yılında ilk olarak Stellar ismiyle üretildi. Daha sonra ismi 2015 yılında ağ ve kripto para arasındaki ayrımın yapılabilmesi için Lumen adını alarak farklılaştırıldı. Lumen’den toplam 100 Milyar adet üretildi ve şu ana kadar 17,877,841,108 adet Lumen dolaşıma katıldı. Geri kalan Lumen’ler şirketin kendi tarafından muhafaza edilmektedir.

Stellar Lumen (XLM)’in Avantajları Neler?

Temel işlevi Stellar ağının güvenliğini sağlamak olan Lumen, her gönderim işleminde 0.00001 lumen ücret alarak ağı DoS atakları olarak da bilinen sahte trafik akışına karşı koruma altına almaktadır. Bu ücret Lumen transferini ciddi anlamda ucuz kılmakta ve blok zinciri üzerindeki en ucuz gönderim bedellerinden birini vadetmektedir.

Ayrıca ağ üzerinde kullanılabilen her cüzdanın da içerisinde en az 20 Lumen barındırması gerekmektedir. Bu sayede her hesabın özgün ve ağın daima belli bir trafiğinin olması sağlanmaktadır.

Lumen farklı kripto paralar arasında değişim yapılırken de kullanılma amacına sahiptir. Birbirleri arasında doğrudan değişim kuru olmayan kripto paralar arasında çok ucuz bir köprü görevi görmek Lumen’in temel misyonlarından biridir.

Stellar, bazı aralıklarla Bitcoin sahiplerine ellerindeki Bitcoin miktarına göre ücretsiz Lumen vererek bu kripto para biriminin kullanımını da teşvik etmektedir.

Lumen ile para transferi yapmak, dünyanın neresinden neresine olursa olsun 2 ila 5 saniye arasında sürmektedir.

Yapısal olarak Stellar ağı ve para birimi Lumen, Ripple ağı ve Ripple kripto para birimi XRP’ye çok benzemektedir. Bu sebeple diğer kripto paralara göre daha merkezcil bir yapısı olduğu ve bireylerden ziyade bankalara ve ödeme sistemlerine blok zinciri üzerinden ağ desteği sağladığı söylenebilir.

Stellar Lumen (XLM) Ne Kadar?

2017 yılının başında $0.002454 değerinden işlem gören Lumen, 2017 yılında değerini yaklaşık 280’e katlayarak büyüyen popüler kripto para birimleri arasında 8. Sırada yer alıyor.

Stellar Lumens, 08/01/2018 13:17 itibarıyla TL bazında 2,46 TL, Amerikan doları bazında ise $0,66 seviyelerinden işlem görüyor.

 

Leave a Reply